Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne ceremoniały, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które pospolite są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, że najistotniejszym i w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z rozmaitymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma de facto dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest rozkoszna oraz sycąca.