W dzisiejszych czasach koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy towary coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy tak właściwie spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne artykuły. Z tego powodu coraz częściej też szuka się zastępników w kuchni. Sól i tłuszcz zostaje absolutnie odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Niejednokrotnie zastępuje się je produktami lżejszymi, na przykład ryżem czy też kaszą. Mają one identycznie wiele artykułów odżywczych, jednak organizm najzwyczajniej w świecie znosi je znacznie odpowiedniej. Wspaniałym przykładem porządnego produkty jest kasza jaglana, jaka dawniej gościła na stołach niesłychanie wielokrotnie a dziś niestety została zapomniana.
pasztet warzywny z kaszą jaglaną
Na szczęście coraz to więcej osób lubi jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej oczywiście kaszy. Czemu? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż odpowiedź na to pytanie jest niezmiernie łatwa – kasza jaglana to totalnie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to bardzo delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją nieco inaczej niż tradycyjną, kultową nam kaszę, bo nie gotuje jej się wyłącznie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga trochę więcej czasu jednak jest tego godne, bowiem wrażenia smakowe są w zasadzie fajne. Czemu niemniej jednak musimy zaintrygować się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma niesłychanie wiele korzystnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny towar albo trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niesłychanie porządnym źródłem bardzo wielu witamin z grupy B, lecz nie tylko, dostarcza bowiem także witaminy z grupy E, jakie niezmiernie poprawiają pamięć i koncentrację a też wiele imponujących składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest nadzwyczaj bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i przede wszystkim neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą reprezentuje? To kapitalny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza wybitnie odżywcza oraz w głównej mierze lekkostrawna, właśnie dlatego nadaje się dla chorych i bezsprzecznie dla dzieci, którym wbrew pozorom trafny przyrządzona powinna wybitnie smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik rzadko spotykany w następstwie tego tak znaczący, jaka odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry i zapobiega odwapnianiu kości.